De viktigste fordelene og ulempene med aksjefond

Det finnes mange måter å spare penger på, der de fleste nordmenn velger en vanlig sparekonto. Men hvis man vil tjene penger på sparing, så er ikke dette nødvendigvis det beste alternativet.

Et aksjefond er en annen sparemåte, der man kan spare penger uten spesielle kunnskaper. Dette kan på mange måter sammenlignes med på å kjøpe aksjer for å tjene penger, men uten den store risikoen ettersom det er en forvalter som tar seg av kjøp og salg på dine vegne. Redusert risiko, men samtidig gode muligheter for avkastning!

Slik fungerer et aksjefond

Et aksjefond kan enklest mulig forklares som et «gruppekjøp» av aksjer. Alle som ønsker å investere penger (deg) spytter inn pengene i fondet, så vil en ekspert (en forvalter) ta seg av kjøp og salg av aksjer på vegne av fondet.

På denne måten blir risikoen ganske så liten, ettersom de som driver med aksjehandelen vet hva de holder på med. Samtidig så sprer de aksjene ut over ulike bransjer og land, og de fleste aksjefond opererer med relativt liten risiko. Dette kan dog variere, og her kan man selv bestemme hvor mye man ønsker å risikere.

Målet med et aksjefond er naturligvis å tjene penger på investeringene over tid. De fleste norske aksjefond har historisk sett hatt en nokså god avkastning sammenlignet med renten man får på norske sparekontoer om dagen.

For deg som vil komme enklest og kjappest mulig i gang, så kan du logge deg inn i nettbanken din og se hvilke aksjefond din lokale bank tilbyr. Her kan du samtidig se hvordan disse fondene har gjort det de siste årene, noe som bør kunne gi deg en pekepinn på forventet avkastning over tid.

Verdt å tenke på før du investerer på denne måten

Det første man må vite når man tenker å spare penger i et aksjefond, er at dette er en investering med et lengre tidsperspektiv – ofte sier man minst fem år, men i de aller fleste tilfeller vil det kreve enda lengre tid for å tjene penger. Naturligvis avhengig av hvor mye man sparer, men allikevel.

Enkelte aksjefond har de siste årene hatt en avkastning på over 10 prosent i snitt de siste årene, noe som kan gi en solid sum med sparepenger dersom man har jevnlig har spart penger over tid. Akkurat hvor mye du kommer til å tjene på din sparing i aksjefond, er naturligvis umulig å svare på.

Så hvorfor bør du spare i aksjefond i stedet for på vanlig sparekonto? Jo, svaret på det er enkelt. Ettersom den norske styringsrenten er historisk lav i skrivende stund, så har dette også preget rentene som bankene gir deg på sparepengene dine.

Derfor er det nesten ikke noe å hente på å spare på vanlig sparekonto, mens et aksjefond kan ha god avkastning uavhengig av dette. Grunnen til dette ligger blant annet i at det investeres mye i utlandet, og selv om det skulle være uro i norsk økonomi, så betyr det nødvendigvis ikke at man ikke får valuta for pengene i utlandet.